ietthavavrosor - Vad är ett ärr?

Vad är ett ärr?

publicerat: | Kategori: tankar
 
Hemska dag. Inte nog med att skolan började och att bussen jag skulle ta in till stan var fullsatt vilket innebar att jag kom sent. Nej då, en av alla vita medelålders män som står vid valstugorna i staden stirrade på mina ärr som en idiot. Det bästa av allt är att denne man stod vid KDs valstuga och där hade de en artickel om att KD vill lägga med fokus på att hjälpa självmordsbenägna unga. Om det är en av deras punkter och någonting de brinner för kanske denne man inte borde stirrat äcklat på mina ärr i en halv evighet. Vet att detta kan komma som en chock för vissa; en person som bär solglasögon kan ännu se vart någons blickar hamnar.
 
Av ren impuls gömde jag armen bakom min rygg och vred vänster sida av min kropp bort från honom. Åh vad jag ångrar dock att jag inte sa någonting åt honom, inte skällt ut honom utan enbart sagt någonting i stil med
- Du är medveten om att jag ser att du stirrar på mina ärr va?
En sådan simpel mening brukar få människor att skämmas och be om ursäkt, vilket är precis vad jag skulle vilja ha av denne idiot; en ursäkt. För det där är inte okej!

När jag ändå pratar om ärr kanske det är dags att förklara vad ett ärr egentligen är samt mina åsikter om det.
TW då det nedan kommer finnas bilder på mina egna ärr.
 
"När ett sår läker normalt bildas ny vävnad från sårkanten. Överhuden och stödvävnaden bildas på liknande sätt. Sårets djup och storlek avgör till stor del hur huden läker. Ett ärr bildas när en skada eller ett sår inte bara skadar överhuden utan även de underliggande hudlagren. Ny hud bildas över såret men den saknar vissa egenskaper som fanns i den ursprungliga huden. Den nya huden är ofta mindre elastisk och får en begränsad funktion (hår och svettkörtlar saknas). Resultatet blir ett synligt ärr som kan vara mer eller mindre rött i tonen."
 
På ett sätt skulle en kunna säga att ärr är kroppens egna plåster och plåster är ingenting vi äcklas av eller på något vis är 'rädda' för. Barn älskar till och med plåster, särskilt de med söta figurer på. Hell, till och men jag älskar söta plåster med hello kitty eller pandor på! Så varför är kroppens egna plåster så otroligt fel? Varför är vi rädd för kroppens egna plåster? Det är en annan slags vävnar på våran hud, det ser lite anorlunda ut och fungerar lite anorlunda, lägg märke till ordet lite.
 
Innan min operation sade ungefär en halv biljon människor till mig att jag skulle tänka över det igen för att jag kanske skulle få ärr. Istället för att folk varnade mig för att jag kunde tappa känseln, få blödningar, smärtan, svårigheter att kunna amma när jag blir äldre eller alla de saker som kan ske under en operation varnade folk mig för ärr.
När jag skulle pierca mig var det största argumentet mot mina piercingar (min familj och några vänner är emot piercingar) att jag skulle få ärr.
 
Sen har vi såklart alla kommentarer om mina ärr från självskadebeteendet. Ja, jag har ärr efter det och ja, jag hatar de! Dock hatar jag ångesten, tvången, infektionerna, stygnen och depressionen mer än några obetydliga ärr! Dom skadar mig inte och därför borde inte folk fokus ligga där utan istället för hur jag (och alla andra som självskadar såklart) faktiskt mår! Men nej, tydligen är ärr det farligaste som finns...
Gottfolk; en måste fan prioritera
 
Hur långt ska våran rädsla för ärr gå? Ska vi förbjuda våra barn för att leka i rädsla för att de kommer få ärr på sina knän? Ska vi låsa in alla med vattkoppor för att de finns en risk att någon annan ska få de och därför få ärr? Ska vi till och med sluta med operationer i rädsla för att få ärr?
Nej! Självkart inte! Vi ska lära oss att leva med det faktum att vissa människor har ärr och vi ska förstå att det absolut inte är något fel med det. Vi måste förstå att det är okej och visa alla med ärr att det inte är någonting att skämmas för. Ärr skadar oss inte, ärr skyddar oss från ytterligare skada och lagar de skador vi en gång haft.
 
Skäms aldrig för dina ärr
Stirra aldrig på någons ärr
Var aldrig äcklad av dina eller någon annans ärr
Acceptera att dom existerar, för vi alla har ärr vi måste lära oss att leva med. De stannar med oss lika länge som vår skugga gör; hela våra liv.
 
Dom är inte vackra men dom räddar mig faktiskt från att förblöda
 
Det är okej att ha ärr